Merino

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga proizvajajo merino ovce. Prve črede merinovk so se pojavile v Španiji v 12. stoletju. Predvideva se, da so jih pripeljali Marindi, arabsko-berberska dinastija, ki je vladala v Maroku in južni Španiji v letih 1215 -1465.

 

Je neverjetno fino vlakno, ki je izjemno mehko in udobno za našo kožo. Tanjša in mehkejša od navadne volne, kar omogoča da jo je lažje nositi.

 

Merino vlakna so kompleksna struktura, ki se obnašajo izjemno podobno kot naša koža. Omogočajo naravno hlajenje in ogrevanje ko telo to potrebuje. Večinoma so sestavljena iz vezanih beljakovinskih molekul, znanih kot keratin.

 

Keratin je prisoten v naših laseh in koži. Zato imajo posamezna volnena vlakna sposobnost, da se upognejo in raztezajo v katerokoli smer 30.000 kratno brez večjih poškodb.

 

Poleg tega se volnena vlakna naravno kodrajo, kar izboljša elastičnost.

 

Merino volna je tkanina za 4 letne čase. Volne se drži mnenje, da je uporabna le za topla oblačila, vendar je to popolnoma zgrešeno. Namreč tudi ovce se med letom ne preoblačijo.

Zakaj izbrati merino volno?

Merino oblačila so me tekom let zaradi svojih lastnosti enostavno prevzela. Naše telo zelo hitro negativno odreagira na oblačila iz umetnih materialov, saj koži onemogočajo da diha. To se kaže s prekomernim potenjem, raznimi vnetji in težavami s termoregulacijo. Med potenjem se sproščajo tudi neprijetne vonjave, zaradi česar se v družbi velikokrat lahko počutimo neprijetno.

 

Merino oblačila so naša druga koža. Z njimi le tej omogočimo da diha in ima tako možnost opravljanja svojih primarnih funkcij.

Merino me je rešil marsikatere težave

Kako deluje merino volna?

Merino volna ima izrazito sposobnost zračenja in dihanja. Prenaša vlago v parnem stanju iz območja z višjo vlažnostjo na območje z nižjo. Bolj kot je oblačilo zračno, bolje odvaja vlago iz mikroklime.

 

Ko se vaše telo segreva, se kapljice vlage absorbirajo iz volnenih vlaken in izhlapijo v suho okolje na zunanjo stran materiala, s čimer odvajajo odvečno toploto, in vas ohranjajo suhega ter udobnega.

Volna lahko absorbira približno tretjino lastne teže v vodi, preden dobi občutek vlažnosti. Volnena vlakna lahko pri sproščanju toplote »odstranijo« vlago, s čimer regulirajo vašo temperaturo (kadar se preveč segrejete). Poleg tega volnena vlakna ujamejo toploto, ko se toplota iz telesa zmanjša. Takrat vam volna pomaga ohraniti toploto.

Merino volno se v največji meri uporablja za športna oblačila.

V zadnjih letih je postala zelo priljubljena v tem segmentu.

 

Zakaj bi nekaj, kar je najboljše za moje telo,

nosila samo med športnim udejstvovanjem,

zakaj ne vsak dan, 24h na dan?

Kako skrbim za merino oblačila?

Skrb za merino oblačila je resnično preprosta.

 

Merino volna vsebuje lanolin in ima zaradi tega možnost samo čiščenja. To pomeni, da jih ni potrebno neprestano prati. Dovolj je, da jih po nošenju obesite na zraku. S tem tudi podaljšate življenjsko dobo vašega oblačila.

 

 

Ne uporabljajte belil, kemikalij in mehčalca. Za dolgoročno funkcionalnost se priporoča uporaba naravnih dezodorantov in pralnih sredstev.

 

Merino oblačila je najbolje posušiti na zraku v senci. Za ohranjanje prvotne oblike je priporočljivo sušenje na ravni podlagi.

Merino oblačila lahko operete na več načinov:

Če upoštevate naše napotke, bodo oblačila trajala dlje časa in bodo videti kot nova.

Kako merino skrbi za vaše zdravje?

MERINO GREJE

Volna v svoja vlakna ujame več zraka kot katerakoli druga vlakna. Zrak je fantastičen izolator in zagotavlja naravni ščit proti mrazu. Ker merino vlakna tako dobro odvajajo vlago od kože, površina ostane suha.

MERINO HLADI

Ima sposobnost shranjevanja vlage v strukturi vlakna, kar ji omogoča da vlaga, ki je shranjena v vlaknih, izhlapeva in hladi zrak med kožo in tkanino. Če je topleje pride do večjega izparevanja in večjega učinka hlajenja.

MERINO DIHA

Zagotavlja boljšo zračnost kot poliester.

MERINO NE SMRDI

Je antimikrobno. Zaradi te svoje sposobnosti je odlično za dolgotrajne aktivnosti, večtedenska potovanja in tudi za vsak dan. Zaradi svoje sposobnosti upravljanja z vlago preprečuje možnost razmnoževanja bakterij bakterije

MERINO NE SRBI

Merino vlakna so zelo prožna in mehko upognjen, zato ne povzročajo srbenja kot druga volna. Poleg tega so bolj elastična.

MERINO ŠČITI PRED SONCEM

Naravno ščiti pred škodljivimi sončnimi žarki.

MERINO NI STATIČEN

Zadrževanje vlage v vlaknu preprečuje kopičenje statične elektrike ki nas včasih spremlja.

Kako merino skrbi za naš planet?

Merino oblačil ni potrebno prati po vsakem nošenju. Dovolj da jih samo prezračite, posledično ne bremenite okolja s pogostim pranjem. 

Vsebujejo lanolin, s čimer imajo možnost samočiščenja. 

Tudi ko perete vaša oblačila, jih operete na kratkem programu za volno, ki ni daljši od 50min. 

Za vzdrževanje merino oblačil vam svetujem da uporabite detergent za volno. Sama uporabljam Sonettov Olivni detergent za volno in svilo. Vsake toliko ji pa privoščite kuro z lanolinom.